Donderdag om half negen vertrok ik richting Thermen Bussloo. Niet voor een dagje sauna, maar voor een workshop over mediteren. Deze werd gegeven in het Banyan Centre, dat in Hotel Bussloo gevestigd is. Het Banyan Centre verzorgt workshops, retreats en coaching op het gebied van persoonlijke groei. De Banyan boom wordt in Azië gezien als de boom der wijsheid en onder het bladerdak van deze grote boom wordt vaak lesgegeven.

Om kwart over negen was ik ter plaatse en ontmoette ik mijn buurvrouw Helma Peddemors, met wie ik mij samen had opgegeven. We waren met twee auto’s gekomen omdat zij een echte saunafan is en na de workshop daar lekker verder zou gaan genieten.

We gingen Hotel Bussloo binnen en werden begeleid naar het Banyan Centre, een sfeervolle ruimte binnen het hotel met overal kaarsen en Boeddhabeelden. Er stonden veel rijen stoelen klaar. We hoefden dus niet op matjes te gaan liggen! Ik had voor de zekerheid makkelijke kleding aangetrokken, maar we mochten dus gewoon op stoelen zitten. We waren ruim op tijd en dronken een lekker kopje koffie terwijl we onze ogen uitkeken. Wat leuk om dit samen te mogen ervaren. In mijn omgeving ken ik weinig mensen die bezig zijn met spiritualiteit en meditatie, maar van mijn buurvrouw wist ik wel dat zij er ook in geïnteresseerd was, dus had ik haar gevraagd of ze met me mee wilde.

Langzaamaan druppelden de deelnemers binnen, jong en oud. Merendeel waren het vrouwen, met een enkele man die misschien wel mee moest van hun wederhelft.

De workshop werd gegeven door Tijn Touber. Voor degenen die hem niet kennen: vroeger speelde hij bij de muziekband Lois Lane en had hij een relatie met de zangeres Monique. Daarna is hij zich gaan bezighouden met spiritualiteit en heeft hij zelfs 14 jaar als yogi geleefd, zonder alcohol, seks en drugs. Toen hij inzag dat dit hem ook geen verlichting bracht, is hij weer teruggekeerd naar het gewone leven. Hij heeft sindsdien veel boeken geschreven en geeft workshops en lezingen om zijn ervaringen te delen en mensen te inspireren.

Inhoud van de workshop

Wij mensen zijn spirituele wezens, wezens die bestaan uit de universele energie die overal om ons heen is. Wij ervaren alleen niet dat wij al verlicht zijn omdat wij gevangen zitten in de dualiteit van het leven. We zijn teveel in ons hoofd bezig. Door meditatie zetten we een stapje terug en gaan we terug naar wat we al zijn, we zijn al heel.

Oefening: concentreer je op een punt in je lichaam waar je je nog helemaal heel voelt. Blijf ademen naar deze plek. Bij mij voelde ik dit punt in mijn onderbuik. Later bleek dat heel veel mensen het daar voelden. Bijzonder, zonder dat het ons van tevoren was verteld, ervaarden we hetzelfde. Het begrip ‘heel’ is lastig uit te leggen aan mensen die nog weinig in aanraking zijn geweest met spiritualiteit.

Bij de meditatiehouding zie je vaak dat de handen tegen elkaar voor de borst worden gehouden. Deze houding staat voor balans in het midden van de storm. Zelf de stilte vinden in het midden van al je gedachtes en emoties.

De glimlach van de Boeddha laat zien dat hij zijn gedachtes al lang doorhad en ze niet meer serieus neemt. Of met de woorden van Rule nr.6: Don’t take yourself so bloody serious.

Mediteren in vier stappen

Stap 1: fysiek niveau – ademen.

Door diep in te ademen, ademen we levenskracht in. Door diep te ademen, kunnen we ontspannen en brengen we onszelf dieper in onszelf. Van ons hoofd naar onze buik. Ontspanning van ons lichaam volgt hierop. Van belang is dat we ‘dom gaan kijken’. Dit houdt in dat we onze kaken ontspannen en onze mond een beetje laten openhangen.

Oefening: adem naar de plekken in je lichaam waar je spanning en klachten ervaart. Wanneer je hier liefde en aandacht naartoe stuurt, zullen veel van de klachten al verdwijnen, gewoon door er aandacht aan te geven.

Stap 2:rationeel niveau – denken.

Onze gedachtes komen en gaan. De kunst van meditatie is om een stap terug te doen en de gedachtes te observeren zonder er in mee te gaan.

Oefening: sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Stel je voor dat je aan de oever van een rivier zit. Je gedachtes zijn het stromende water. Wanneer je je laat meeslepen door een gedachte, dan val je in het water. De kunst is om er daarna gewoon weer uit te stappen en weer aan de oever te gaan zitten. Wanneer je je laat meeslepen door het water dan kom je uiteindelijk in de waterval terecht en is het einde zoek. Wanneer wij hiermee oefenen, wordt de gedachtenstroom steeds kalmer. Je laat je gedachtes gewoon komen en gaan, je zult merken dat de ruimte tussen de gedachtes steeds groter wordt. Die ruimtes zijn de stilte in jezelf.

Zelf gebruik ik vaak de visualisatie van de berg. Ik ben de berg en de wolken die voorbij drijven zijn mijn gedachtes. Het is kijken welke visualisatie het beste bij je past.

Stap 3:emotioneel niveau – emoties.

Veel mensen zijn bezig om gevoelens of emoties los te laten. Maar ergens vanaf willen werkt niet, want je bent er dan nog steeds mee bezig. Je moet niet van je emoties af, maar je emoties aangaan. Alles wat je kunt toelaten, zal jou loslaten. Zie je pijn en emoties onder ogen, voel en doorleef ze, je zult merken dat de pijn minder wordt omdat er aandacht aan gegeven wordt.

Oefening: embrace the tiger. De tijger staat hier voor een pijnlijke emotie.Sluit je ogen en adem in en uit door je hart. Visualiseer dat je ruimte in je hart maakt tijdens het ademen. Wanneer je denkt dat er genoeg ruimte is, dan laat je de emotie daarin toe en omarmt deze met liefde. In veel gevallen zul je merken dat de pijn wegvalt en dat de emotie verwerkt wordt.

Een emotie duurt maar anderhalve minuut. Wanneer je deze laat komen en gaan dan duurt deze dus niet lang. Wij mensen zijn geneigd om ons maar vast te blijven houden aan een emotie en deze te blijven terughalen. Hierdoor raken we er nooit van verlost.

Stap 4:spiritueel niveau – universele energie.

Wanneer alle voorgaande stappen zijn uitgevoerd, dan hebben we ons losgemaakt van ons ego met al zijn emoties en gedachtes en zijn we klaar om de universele energie te ontvangen. Het leven zal ons altijd antwoord geven als we hierom vragen en we zullen deze opmerken als we er open voor staan.Hoe beter je geaard bent, hoe meer universele energie je kunt ontvangen en zult uitstralen.Je kent vast wel mensen die meteen als ze binnenkomen een fijne energie meebrengen waardoor de hele ruimte lichter lijkt. Dit zijn de mensen die dicht bij zichzelf staan en niet veel bezig zijn met hun gedachtes en hoe zij overkomen op anderen.

Veel informatie was mij al bekend omdat ik er boeken over heb gelezen. Maar nu het werd verteld door Tijn, wat hij heel goed deed, ging het echt leven en het was fijn om met zoveel mensen hetzelfde te beleven. Ik heb er zeker wat van opgestoken en ben van plan om dagelijks een meditatiemoment in te plannen. Een mooie ervaring rijker ging Helma richting de sauna en ik richting huis.