In april dit jaar schreef ik een kort verslag over het boek ‘Ki’ van schrijver Hans Peter Roel. Aan het einde vertelde ik dat hij ook workshops geeft en dat ik die heel graag nog eens zou willen volgen.

Afgelopen zaterdag ben ik afgereisd naar het witte kerkje in Baarn waar Hans Peter zijn workshops geeft. Ik zou samen met mijn vriendin gaan maar helaas werd zij op het laatste moment ziek. Een vriendin van haar had het boek net uit en wilde ook heel graag de workshop volgen. Ik ben niet moeilijk en samen met haar vriendin ben ik naar Baarn gereden. Het klikte goed tussen ons en voor we het wisten waren we al op onze bestemming.

Het kerkje ligt aan een straat waar allemaal prachtige huizen staan. Langzaam verzamelde zich een groep medecursisten voor het kerkje. Bijna iedereen had het boek gelezen en was vol verwachting wat de middag zou brengen.

Om kwart voor twee gaan de deuren open kunnen we vanuit de vrieskou de warmte van het kerkje binnen. Ook het welkom van Hans Peter en Annette is warm, bij de ingang wordt iedereen persoonlijk begroet.

De ruimte binnen is prachtig en sfeervol en er hangt de geur van wierook. De stoelen zijn opgesteld in een halve kring. Voorin staat een altaar met daarop een Boeddhabeeld en gekleurde vlaggen uit de Himalaya.

Nadat iedereen koffie of thee heeft en op zijn plek zit, slaat Hans Peter op een klankschaal. Meteen is iedereen stil. De stilte duurt tot het geluid is weg geëbd, en dat is best lang!

Daarna wenst hij ons allemaal welkom en vertelt over Ki en de inhoud van de workshop. Hij heeft in totaal al 120 workshops gegeven en elke keer weet hij de cursisten te inspireren. Het kerkje heeft ook een mooie geschiedenis. Koningin Juliana kwam hier vroeger haar kerkdiensten bijwonen.

Buddy

De groep bestaat uit ongeveer dertig verschillende personen, man, vrouw, jong en oud. Tijdens de workshop zal er in tweetallen worden geoefend, maar het is niet de bedoeling dat we dat gaan doen met degene die we al kennen. De buddy voor die middag zal op gevoel worden gekozen, iemand die goed bij je past. Hans Peter laat ons allemaal een inzichtkaart pakken. Daarop staat een tekst. Iedereen moet om de beurt zijn naam zeggen en voorlezen wat er op zijn of haar kaart staat en vertellen waarom de tekst wel of niet bij hem past. Zo kom je dus iets over iemand te weten. Op mijn kaartje staat: ik weet wat ik te zeggen heb en zeg het. Ik vertel dat ik deze uitspraak toepasselijk vind omdat ik sinds mijn diagnose cvs persoonlijk erg ben gegroeid en me minder aantrek van de mening van anderen. Nadat iedereen zijn kaartje heeft voorgelezen moeten we opstaan en naar onze buddy lopen. Ik krijg al gauw oogcontact met Evelyn en zij vraagt of ik haar buddy wil zijn. Haar inzicht gaat ook over jezelf voorop stellen en niet altijd eerst aan anderen denken en dat spreekt mij erg aan. Ik heb mijn maatje gevonden en het klikt meteen al goed.

Voor degenen die niet meer precies weten wat Ki inhoudt. Ki is de natuurlijke kracht die in ieder van ons huist en ons helpt bij een krachtig en energiek leven. Ki is geen hoogdravende filosofie, maar een eenvoudige en praktische manier om in je kracht te komen. Tijdens deze workshop leren we deze kracht in ons te ervaren. Erover lezen is één ding, het zelf ervaren zal je verbazen. Ik vond het bizar om te ervaren hoeveel kracht ik bezit en dat ik gewoon op de grond blijf staan wanneer twee personen mij proberen op te tillen.

De vier Ki principes

Door elke dag te oefenen met de Ki principes wordt Ki een deel van je. De vier Ki principes zijn de volgende:

  1. Aandacht in je Ki-punt laten rusten:Het Ki-punt is de plaats waar de verbinding tussen jou en het universum wordt gelegd. Het punt bevindt zich drie platte vingers onder je navel. Laat je aandacht, ademhaling en je gewicht in dit punt rusten. Adem in via dit punt en uit via dit punt en voel de energie stromen. De stress zal verdwijnen en je zult je energieker voelen dan ooit tevoren. Of je aandacht en je gewicht werkelijk in het Ki-punt rusten, is gemakkelijk te testen. Ga rechtop staan en laat je aandacht en lichaamsgewicht voor jouw gevoel in je Ki-punt rusten. Laat iemand anders langzaam tegen je borst aan drukken. Als je goed bent geankerd in je Ki-punt, blijf je als een blok staan en zal je de kracht van de ander niet eens voelen. Als het je nog niet goed is gelukt, ben je onstabiel en val je onherroepelijk naar achteren
  2. Ontspan volledig:We leven in een drukke maatschappij waar mensen zich opwinden en we proberen te vechten tegen de omstandigheden. Hierin ligt de oplossing. Begin met de situatie te accepteren, zoals die is. Dan kun je vanuit ontspannenheid gaan leven. Een goede oefening om volledige ontspannenheid te oefenen is de volgende: stel je voor dat je een groot stuk bevroren ijs bent. Voel even die spanning in je lichaam. Stel je daarna voor dat het ijs smelt. Druppels vallen van je handen en er ontstaat onder je een plas smeltwater. Laat die spanning met dit smeltwater van je lichaam vallen en je ontspant vanzelf. Je bent van hard, breekbaar ijs getransformeerd in vloeibaar water. Water kun je niet breken, ijs wel!
  3. Houdt het gewicht aan de onderkant:Met opgetrokken schouders van de spanning door het leven gaan is eigenlijk een continu gevecht met de zwaartekracht. Het gevecht met de zwaartekracht moet je niet aangaan. Het kost je veel energie en je wint dit nooit. Daarom hoort het gewicht ook aan de onderkant thuis. Als je zit, voel het contact tussen de zitting en je billen. Bij het slapen probeer je als het ware te verzinken in je matras.
    Een goede sta houding is als volgt. Ga op je tenen staan en laat je hakken langzaam zakken, je gewicht moet voor 70% aan de voorkant van je voeten rusten. Buig je knieën lichtjes. Het voelt alsof je een beetje voorover leunt maar je staat nu precies rechtop. Houdt je hoofd rechtop alsof het met een touwtje aan je kruin omhoog wordt getrokken.
  4. Ki naar buiten laten stromen: Dit is een heel krachtig principe. Door Ki naar buiten te laten stromen, stimuleer je een optimaal contact met het universum.en los je blokkades in je lichaam op. Door het stromen wordt ‘oude’ Ki vervangen door verse Ki vanuit het universum. De gemakkelijkste manier om Ki naar buiten te laten stromen, is via je armen en handen. Stel je voor dat er vanuit je lichaam een stroom water of energie continu via je armen en handen naar het universum stroomt. Een belangrijke oefening om dit principe eigen te maken is je arm als een brandslang voor te stellen. Steek je arm schuin naar voren en stel je voor dat er door je arm een sterke waterstroom naar het oneindige spuit. Je zult vanzelf gaan voelen dat er een Ki stroom in je lichaam op gang komt. Wanneer iemand probeert om je arm naar binnen te buigen, zal dit niet lukken.

Wanneer je in je Ki kracht staat, heb je contact met het hele universum en dus ook met alle andere mensen op aarde. Je zult je openstellen naar anderen en aantrekkelijk zijn voor anderen omdat zij de positieve energie zullen voelen. Je leeft in het moment en bent je meer bewust van alles om je heen; geuren, beelden en geluiden. Je leeft intenser. Je accepteert het leven zoals het komt, dingen gebeuren met een reden. Door wat je meemaakt in je leven, krijg je de kans om te groeien.

Heb je je ooit weleens afgevraagd waarom de lachende Boeddha zo’n dikke buik heeft? Niet omdat hij zo van lekker eten houdt. De dikke buik staat voor de levenskracht die in onze buik huist. Dit is het fundament van ons leven. Vergelijk het met het fundament van een huis. Zonder dat kan het niet overeind blijven.

Het 108 dagen programma

Door 108 dagen aaneengesloten met Ki te werken, wordt Ki een vast onderdeel in je leven.

Waarom 108 dagen? Het getal 108 speelt een grote rol in het Oosterse leven. Er zijn verschillende redenen:

  • De diameter van de Zon is 108 keer de diameter van de Aarde. De afstand van de Zon tot de Aarde is 108 keer de diameter van de Zon. De gemiddelde afstand van de Aarde tot de Maan is 108 keer de diameter van de Maan.
  • Boeddha stelt 108 vragen en geeft ook 108 verklaringen in de heilige geschriften. Grote Boeddhistische tempels hebben 108 treden.
  • De astrologie wordt bepaald door 12 huizen en 9 planeten, 12×9=108.
  • Een Boeddhistische gebedsketting bestaat uit precies 108 kralen.

Als je 3 keer per dag met Ki hebt gewerkt, kleur je een hartje in. Na 108 ingekleurde hartjes ben je een sterker mens met compassie en vol van levensenergie. Ik ga de uitdaging aan!

Tot slot

Onze laatste oefening is de mooiste. Ik mag mijn buddy een knuffel geven en haar bedanken voor de mooie middag. Evelyn en ik houden contact. Wat leuk om zo weer nieuwe mensen te leren kennen. Aan het begin van de middag kwamen er 30 individuele personen het kerkje binnen, de groep die nu de kerk verlaat is één geworden door de Ki energie die tussen ons is gaan stromen. Ik vond het een prachtige ervaring en wil het op deze manier met jullie delen. Ik wil iedereen aanraden om Ki toe te gaan passen in zijn leven. Het is zo eenvoudig en je wordt er zoveel krachtiger van. Dat kan iedereen in deze drukke gehaaste maatschappij wel gebruiken. Ik ben begonnen aan mijn 108 dagen Ki en zal regelmatig een update geven hoe het mij vergaat.

“I am a being of love and I let my light shine freely everywhere”


Meer over energie lees je in deze blog over mijn ervaring met Reiki