Bezield leven, bewust leven, vanuit je hart leven. Zo leef ik mij leven en ik zou niet meer anders willen. Sterker nog, ik zou het niet meer anders kunnen. Een jarenlange zoektocht is hieraan vooraf gegaan. Wie ben ik, wat wil ik betekenen en waar word ik blij van? Wanneer je dat voor jezelf duidelijk hebt, is het de kunst om je leven zo in te richten dat je het contact met je Ziel blijft houden bij alles wat je doet.

Ik zal je in dit artikel 19 dingen vertellen die ik in mijn leven heb toegevoegd om vanuit mijn hart te kunnen leven. Natuurlijk hoef je niet alles over te nemen. Maar als er iets bij je resoneert, ga het eens doen!

1. Natuur

Wanneer ik rust wil ervaren en weer in contact wil komen met mijn lichaam en hart, dan zoek ik de natuur op. Tussen de bomen en het groen voel ik meteen een deken van rust over mij neerkomen. Ik adem diep in en uit. In deze rust en stilte krijg ik ook de meeste inspiratie.

2. Podcasts luisteren

Er zijn al ontzettend veel podcasts te vinden. Over allerlei onderwerpen dus er zijn er altijd wel een aantal die aansluiten bij jouw interesses. Ik luister ze dagelijks. Ze geven me informatie en inspiratie. Die kan ik weer toepassen in mijn leven of werk. Het makkelijke van podcasts is dat je ze overal kunt luisteren. Ik doe dit vaak tijdens het huishouden of koken.

3. Boeken lezen

Mijn boekenkast staat vol met boeken over persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik dompel me erin onder en kan er geen genoeg van krijgen. Ze brengen me in een high vibe en ik krijg er enorm veel inspiratie door. Wanneer ik meer wil weten over een onderwerp dan koop ik al gauw een boek. Lezen op papier heeft nog altijd mijn voorkeur ten opzichte van online.

4. Wandelen

Wandelen doe ik bijna dagelijks. Mijn energie gaat ervan stromen, gedachtes komen tot rust en ik krijg inspiratie. Wanneer ik op tijd uit bed ben dan ga ik meteen wandelen om de dag fris en energiek te kunnen starten. Wanneer dit niet lukt dan ga ik later op de dag nog even de deur uit. Intensief sporten past niet bij mij, maar door te wandelen krijg ik toch mijn beweging.

5. Mediteren

Mediteren doe ik minimaal één keer per dag. ’s Ochtends vroeg, overdag of voor het slapen gaan. Even intunen op mijzelf, hoe het met mij gaat en wat ik nodig heb. Soms maak ik gebruik van een geleide meditatie, maar soms luister ik ook alleen naar muziek en richt ik mij op mijn ademhaling.

6. Muziek luisteren

Als ik geen podcast luister, dan heb ik wel muziek opstaan. Muziek brengt mij in een high vibe, ik krijg er energie en inspiratie van. Op Spotify heb ik een playlist gemaakt van songs waar ik echt blij van word. Soms voeg ik wat nummers toe of verwijder ik er weer wat.

7. Meer planten, minder vlees

Sinds ik minder vlees eet, voel ik mij fijner. Af en toe eet ik nog wat kip of vis, maar rood vlees vermijd ik zoveel mogelijk. Sinds ikzelf gevoeliger ben geworden, valt dit mij erg zwaar op de maag. Vlees heeft een lage trilling en bevat vaak veel stresshormonen. Ik kan dat aanvoelen. Wanneer ik veel groente eet voel ik mij lichter en energieker.

8. Investeren in persoonlijke ontwikkeling

Ik geef weinig geld uit aan kleding en make-up, maar voor een interessante cursus of boek heb ik wel wat over. Een investering in jezelf is het beste wat je kunt doen! Uit elke cursus, workshop of boek haal ik informatie en inspiratie die ik weer kan integreren in mijn eigen leven en zo groei ik steeds wat verder.

9. Essentiële oliën

Een paar weken geleden ontving ik de starterskit van Young Living en ben ik druk gaan experimenteren met het inzetten van de oliën. Mijn diffuser staat dag en nacht aan met een aantal druppels olie erin. Ik voeg een druppel lemon of digize olie toe aan een glas water. Ik maak mijn eigen rollers met een blend voor bijvoorbeeld hoofdpijn of om focus te houden. Zo worden de oliën steeds meer onderdeel van mijn leven. Ook in mijn business wil ik ze gaan toepassen.

10. Kristallen

Kristallen gebruik ik al langer dan de oliën. Ik heb een mooie verzameling aangelegd ondertussen. Je kunt ze overal in huis terugvinden. Naast mijn bed een celestien voor een diepe nachtrust en fijne dromen. Op mijn bureau een citrien voor energie, vreugde en overvloed. Als ik de deur uitga heb ik vaak een labradoriet bij me die mij beschermt tegen negatieve energieën en overprikkeling.

11. Tijd alleen doorbrengen

Ik vind het gezellig om onder de mensen te zijn en te kletsen. Maar daar tegenover staat ook een heleboel tijd alleen. Als hooggevoelige vrouw en introvert heb ik deze nodig om op te laden maar ik vind het ook heel fijn. In de rust vind ik het contact met mezelf weer terug.

12. Schrijven

Schrijven is een manier om al mijn gedachtes en ideeën op papier te zetten. Ik creëer zo rust in mijn hoofd en overzicht doordat alles nu op papier staat. Hierdoor ga je eerder verbanden zien tussen alle losse gedachtes.

13. Ochtendritueel

“Een positieve gedachte in de ochtend kan je hele dag bepalen.” Deze quote is zo waar! Daarom is de dag goed beginnen heel belangrijk voor mij. Ik heb altijd al een hekel gehad aan haasten in de ochtend, ik wil alles lekker op mijn gemak kunnen doen. Wanneer ik geen afspraak heb staan, zet ik geen wekker en word ik uit mijzelf wakker. Soms is dat vroeg maar ik merk dat nu het buiten donkerder weer wordt, dat ik meer behoefte heb aan slaap. Ik trek iets makkelijks aan en ga naar beneden. Daar drink ik een glas water met supergreens poeder en daarna een groot glas water met een druppel lemon olie. Daarna ga ik wandelen, mediteren, lezen of schrijven. Tegen die tijd heb ik trek in mijn ontbijt en na het ontbijt ga ik douchen, aankleden en ben ik klaar voor de dag. Door dit ochtendritueel begin ik de dag energiek en heel bewust en dit heeft effect op hoe ik de rest van de dag ervaar.

14. Like-minded people opzoeken

In mijn eigen omgeving vind ik weinig mensen die bezig zijn met persoonlijke en/of spirituele ontwikkeling. Toch wil ik daar regelmatig over praten en sparren. Via social media heb ik heel veel mooie mensen ontmoet die dezelfde interesses delen als mij. Ik spreek ze via chat, Skype of in real life!

15. Visionboard maken

Begin dit jaar heb ik een visionboard gemaakt. Deze heeft al die tijd goed in het zicht gestaan zodat ik er regelmatig bewust of onbewust een blik op kon werpen. Als ik nu naar dit bord kijk dan zie ik dat alles wat hierop staat zich al in mijn leven bevindt! Ik ben niet bewust op zoek gegaan naar deze dingen, maar ze kwamen heel natuurlijk op mijn pad. Dus ik kan je aanraden om dit ook eens te doen! Voor je eigen leven of voor je business.

16. Minder afleiding door tv en nieuws

Ik kijk al een hele tijd geen tv en/of nieuws meer. Teveel negativiteit voelde voor mij niet goed. En ik heb niet het idee dat ik iets mis. Ik kijk liever een goede documentaire of interessante serie op Netflix. Luister naar een podcast, lees een boek of kijk iets wat mij interesseert op Youtube.

17. Opruimen/minimaliseren

Niet alleen mijn hoofd breng ik tot rust, maar ook de ruimte om mij heen. Heerlijk opruimen en spullen weggooien of weggeven. Vorig jaar tijdens onze verhuizing hadden we al heel veel uitgezocht, maar nu staat nog steeds een groot deel in dozen op zolder. We hebben niet meer zoveel nodig voor een fijn leven. Geluk zit hem niet in materiële zaken.

18. Uitzoeken waar je energie van krijgt en dat meer toevoegen in je leven

Waar word jij blij van? Wat zou je graag vaker willen doen? Dansen, een fotografiecursus volgen, elke dag even tijd voor een kop cappuccino? Ga deze dingen dan toevoegen in je leven! Zorg dat je energiegevers altijd groter zijn in aantal dan de dingen je je energie kosten. Zo blijf je in balans.

19. Neem een huisdier

Dieren zijn prachtige spiegels. Ze laten ons zien hoe we in het moment kunnen leven. Geen zorgen. Wanneer ik naar mijn konijn kijk dan word ik vanzelf vrolijk en rustig. Ik voel veel liefde voor het beestje.

Ik hoop dat ik je heb mogen inspireren met bovenstaande lijst. Wat pas jij al toe in je eigen leven? Of wat ga je nu toevoegen in je leven na het lezen van dit artikel? Ik ben heel erg benieuwd dus laat het mij vooral weten!

Liefs,

Nayana